Buiten koken met Grill Master Juan Lopez

Lees hier een inspirerend interview met Juan Lopez, wie is hij, waarom is hij chef geworden, wat is de connectie met Roostr Buitenkeukens? Veel leesplezier!
Wie is Juan Lopez?
Juan (32) is geboren in Ecuador en kwam met zijn broer en moeder naar Nederland. Ze hadden het in beide landen niet breed. Door het enorme cultuurverschil en levenslessen leerde Juan creatief en oplossend denken. Als klein jongetje wilde hij chefkok worden. Toch koos Juan voor het slagersvak vanwege de gunstigere werktijden en om kennis op te doen. Hij haalde met volle inzet zijn diploma’s en won in teamverband de internationale Young Butchers Competition. Hoofdsponsor Verstegen bood Juan, door zijn enthousiasme en talent voor smaakontwikkeling, een baan als foodspecialist. Hij promoveerde zich snel en reisde de wereld rond voor verstegen en was hij een van de finalisten van het tv programma Grillmasters. Inmiddels is hij vader van zoontje Jake van 1 en woont het gezin Lopez in Blaricum. Met zijn bedrijf ‘Lopez Specials’ organiseert Juan barbecue workshops en grill-partijen.

Wat verbind jou met Roostr?
De passie voor buitenkoken. Passie verbindt en ook ondernemers zoeken elkaar op, in deze onzekere tijden moet je je kansen verspreiden en out of the box kunnen denken. Zo kwam ik in contact met Liam: de eigenaar van Roostr. We kennen elkaar via het BBQ-netwerk en de klik ontstond al snel.

“Buitenkoken verbindt”

Waarom is koken in de buitenlucht zo leuk?
Buitenkoken doe ik met veel plezier via mijn bedrijf 'Lopez Specials'. Het brengt me overal. Eten brengt mensen bij elkaar en dat vind ik zo leuk om te zien. Heb je er ooit bij stilgestaan waarom je zo gefascineerd naar gloeiende kooltjes of circulerende vlammen kijkt? Dat zit in je genen en het is een onderdeel van onze levensbehoefte! Het samen koken, letterlijk samensmelten met elkaar geeft vertrouwen. Ik heb al vaak meegemaakt dat de stoere mannen uit een groep halverwege de workshop gerechtjes met groenten en fruit stonden te maken. Terwijl ze eigenlijk met het grote stuk vlees aan de slag wilden gaan. Je geeft ze meer vertrouwen in hun passie voor food. Dat is als chef echt gaaf om te zien.

“Het is geweldig als je een paar stoere mannen voor je hebt staan die zeggen dat ze niet van koken houden”.

Haal je inspiratie uit je Zuid-Amerikaanse roots?
Voor een deel zeker. Maar mijn meeste inspiratie haal ik overal vandaan. Dit kan een gesprek, beeld of geur zijn. Ik heb maar een paar richtingen nodig en de ideeën ontstaan. Dit is geen natuurlijke gave. Het is een bewuste gave. Ik heb mij hier jarenlang me in verdiept. Sta ik in de supermarkt en de zon schijnt? Dan krijg ik zin in een sprankelend fris gerecht en verzin ik spontaan een combinatie die werkt. Je wordt vanzelf goed in iets wat je leuk vindt! Ik heb zo’n honderd kookboeken. Maar ik heb ze nog nooit opengeslagen. Ik houd ervan om zelf creatief te zijn. Ik vind het fijn om te experimenteren met nieuwe smaken en trends. Ik kan met smaken rekenen en ben dol op kruiden en specerijen. Ze moeten een ondersteuning zijn van je gerecht.

Je bent slager van oorsprong. Maar heel creatief met groenten en fruit.
Een goede smaakbalans is heel belangrijk bij elk gerecht. Het moet niet alleen lekker zijn. Het moet voldoen aan goede structuren, smaken en uitstraling. Ik maak graag kunstwerkjes van gebarbecuede ingrediënten. Barbecueën is een combinatie van stoer en elegant. Stoer is het barbecueën zelf. De gerechtjes opmaken is een andere wereld. Het is elegant. Die twee ondersteunen elkaar perfect. Daarom probeer ik altijd divers te koken met alle ingrediënten die elkaar helpen in de eindsmaak. Het is beetje zoals de 80/20 regel. Die regel komt uit de gastronomie. (80% groenten 20% vlees). Bij barbecueën is het wel een iets grotere uitdaging, want daar eet je normaal gesproken een stuk meer vlees. Maar toch probeer ik hierop in te spelen en verwerk dit in mijn workshops.

Hoe ziet zo’n kunstwerkje van jou eruit?
De natuur is mijn inspiratiebron. Mijn gerecht moet eruitzien alsof het zo gegroeid is. Een gerecht moet uitstralen wat het in zich heeft en moet er uiteindelijk verleidelijk uitzien. Zo maak ik zelf heel graag krokante kippendijen. Die bak ik heel knapperig op de barbecue. Er komt geen saté of marinade aan te pas. Gewoon echt met alleen wat peper en zout. Dan maak ik ondertussen dunne flensjes van bloem in Pekingeendstijl. Die vul ik met de krokante kippendij, Hoisinsaus, mango, munt, komkommer en lente-ui. Als je ze eet schijnt elk ingrediënt perfect door. Je ziet de kip, de groente, de saus. Het vlees valt in het geheel weg, maar je eet nog steeds gegrilde kip. Je weet echt niet wat je proeft!

“Ik kan met smaken rekenen”

Wat heb je echt nodig in een goede buitenkeuken?
Het leuke is dat je niet veel beter gaat koken met een handige buitenkeuken. Maar het gaat je wél helpen om efficiënt, professioneel en schoon te werken. Er is vandaag de dag veel veranderd in BBQ-land. Mensen zijn veel thuis en werken veel thuis. Voor mij is het belangrijkste dat een buitenkeuken tegen alle weersomstandigheden kan, hittebestendig is en makkelijk schoon te maken. Daarbij vind ik veel opbergruimte prettig. En het is fijn dat je een Roostr-keuken kan uitbouwen tot je eigen creatie. Met upgrades werk je langzaam toe naar je persoonlijke droom buitenkeuken! Je begint klein en kunt langzaam groeien.

Heb je voor ons de ultieme barbecue-tip?
Zorg altijd voor het stukje bewustzijn en gebruik verse ingrediënten. Lach en weet wat je eet, hoeveel je eet en met wie je eet. En proeven! Dat is super belangrijk bij het koken. Start met peper en zout en doe er telkens een ingrediënt bij. Proef. Kijk wat jij lekker vindt. Proef opnieuw. Probeer zo zelf een kruidenmix te maken. Of kies een van mijn favoriete mixen van Verstegen: die zijn altijd goed!

Bekijk meer van Juan Lopez via zijn Instagram pagina